Τόσκας: Τα Εξάρχεια θα γίνουν όπως και οι υπόλοιπες γειτονιές

Οι τρομοκρατικές ομάδες που είναι ενεργές αυτή την στιγμή «ουρά της παλιάς τρομοκρατίας, που θα εξαλειφθούν», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ σχολιάζοντας τις πρόσφατες εκκενώσεις καταλήψεων δήλωσε ότι «όπου υπάρχουν ιδιωτικοί χώροι και υπάρχουν απαιτήσεις απο τους ιδιοκτήτες, θα εκκενωθούν».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha o Νίκος Τόσκας απάντησε ερωτήσεις σχετικά με τους τζιχαντιστές, τα Εξάρχεια, τις καταλήψεις, τα πακέτα-βόμβες της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και η τρομοκρατία γενικότερα στην Ελλάδα.
 
Απαντώντας αν υπάρχουν τζιχαντιστές στην Ελλάδα, είπε οτι «δεν υπάρχουν πυρήνες στην χώρα μας» και τόνισε ότι η ελληνικές υπηρεσίες συνεργάζονται στενά με τις ξένες υπηρεσίες, ενώ η Αστυνομία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφοριών στους χώρους προσφύγων και μεταναστών ούτως ώστε αν προσπαθήσουν να περάσουν τζιχαντιστές στην Ευρώπη, όταν πέσουν τα προπύργια τους όπως η Μοσούλη και η Ράκα, να τους αποτρέψει.

Οι μεγάλες τρομακρατικές ομάδες δεν υπάρχουν πια


Για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, με αφορμή τα δέματα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο Παρίσι, καθώς και αυτά που εντοπίστηκαν απο τις ελληνικές αρχές, ο Ν. Τόσκας δήλωσε οτι είναι «μικρής έκτασης και έντασης ενέργειες», που όμως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα. «Πιστεύουμε ότι η ομάδα που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα είναι ουρά της παλιάς τρομοκρατίας, η οποία εξαλείφθηκε και κοντεύει να μηδενιστεί, αλλά θέλει να δείξει ότι ακόμα υπάρχει» δήλωσε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει 17 Νοέμβρη, δεν υπάρχει Επαναστατικός Αγώνας, η Ρούπα συνελήφθη από αυτή την κυβέρνηση. Οι μεγάλες τρομοκρατικές ομάδες δεν υπάρχουν πια».

Σε ό,τι αφορά στις επιθέσεις με μολότοφ και τις καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων στα μέσα μεταφοράς, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν ενδείξεις για συμφέροντα» πίσω απο αυτές και τόνισε οτι η Αστυνομία εξετάζει όλες τις επριπτώσεις. Ανέφερε επίσης οτι μεγάλο πλέγμα αστυνομικών έχει απλωθεί σε χώρους που έχουν χαρτογραφηθεί, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα συλλάβουν τους δράστες.

Για τα Εξάρχεια υπογράμμισε ότι «θα γίνουν όπως και οι άλλες γειτονιές», αλλά διευκρίνισε ότι δεν γίνεται σε μία μέρα και κυρίως δεν μπορεί να γίνει με βία επί δικαίων και αδίκων, απαντώντας σε ερώτηση για την δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι θα σπάσει το άβατο των Εξαρχείων μέσα σε 24 ώρες.«Ό,τι γίνει, δεν πρέπει να γίνει με τρόπο που θα ερημωθεί η περιοχή και να επωφεληθούν κάποιοι που θα αγοράσουν τα ακίνητα. Δεν πάμε να εξυπηρετήσουμε τους αγοραστές, αλλά τους κατοίκους της περιοχής», δήλωσε.
 

Η κυβέρνηση και οι υπουργοί παίρνουν εντολές πό τον πρωθυπουργό


Για τις καταλήψεις, με αφορμή τις τελευταίες επιχειρήσεις στου Ζωγράφου και στα Πατήσια, ο αναπλήρωτης υπουργός δήλωσε ότι «όπου υπάρχουν ιδιωτικοί χώροι και υπάρχουν απαιτήσεις απο τους ιδιοκτήτες, θα εκκενωθούν». Σχετικά με τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επεμβάσεις στις καταλήψεις, ανέφερε ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί παίρνουν εντολές από τον πρωθυπουργό και επεσήμανε ότι «η Δημοκρατία και η Αριστερά έχουν κανόνες», εκφράζοντας την πεποίθηση οτι αυτή είναι και η κυρίαρχη άποψη του κόμματος.

Για το κίνημα «δεν πληρώνω» και τις εισβολές στα ειρηνοδικεία για την ακύρωση πλειστηριασμών, ο Ν. Τόσκας είπε ότι «είναι άνθρωποι που εκφράζουν αγωνίες, αλλά με λάθος τρόπο» και υπογράμμισε ότι οι εντολές προς την Αστυνομία είναι «να εφαρμόζεται ο νόμος, αλλά να μην πάμε σε μια κατάσταση οργουελική, όπου θα υπάρχουν τρομονόμοι για κάθε παράβαση και μικροέγκλημα», εκφράζοντας ωστόσο και την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των νόμων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ομάδα «Ρουβίκωνας» και τις διάφορες ενέργειες που κάνει τελευταία. «Έχει υπερβεί τα όρια σε πολλές περιπτώσεις. Θα αντιμετωπιστεί σκληρά αν συνεχίσει με αυτή την τακτική. 'Αλλο ακτιβισμός και άλλο σπασίματα και υπέρβαση των ορίων», είπε.

Λάθος κατεύθυνση η αντίληψη «ανοιχτών συνόρων»
 

Για το μεταναστευτικό, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι οι αντιλήψεις των ανοιχτών συνόρων και η ελεύθερη είσοδος αλλοδαπών ήταν «σε λάθος κατεύθυνση, που εξέφραζαν την περίοδο πριν φανεί το πρόβλημα», ενώ στην συνέχεια, και κυρίως τώρα, «ωρίμασαν τα πράγματα και επικράτησε ο ρεαλισμός». Ανέφερε επίσης ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται στη χώρα 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 14.000 στα νησιά. Το πρόβλημα αυτό, όμως, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, αποτελεί το 50%-60% της καθημερινής εργασίας της Αστυνομίας, που απασχολείται απο εργολαβικές δουλειές, μέχρι την αντιμετώπιση των προβληγμάτων στους καταυλισμούς και τους ελέγχους για την ύπαρξη τυχόν τζιχαντιστών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και άλλα τουριστικά νησιά κατά τη θερινή περίοδο, που θα υλοποιηθεί από την Οικονομική Αστυνομία και κλιμάκια που θα κινούνται μυστικά και αιφνιδιαστικά. «Τέρμα οι επιχειρήσεις οι οργανωμένες με κλείσιμο ξενοδοχείων, για την τηλεόραση, που τις μάθαινε όλος ο κόσμος. Τώρα τα χτυπήματα θα είναι εκεί που δεν το περιμένουν», είπε.


Αναδιοργάνωση της αστυνομίας
 

Αναφέρθηκε επίσης και στην αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και τόνισε ότι έχει δεχτεί «χτυπήματα κάτω απο τη μέση», για την αφαίρεση αστυνομικής προστασίας από πολιτικούς και άλλα πρόσωπα και εξήγγειλε ότι θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση αφαίρεσης αστυνομικής προστασίας απο πολιτικά πρόσωπα. Επίσης ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα αγοραστούν περίπου 400 οχήματα για την αντικατάσταση των διαλυμένων περιπολικών, ενώ όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι απλώς το πρώτο βήμα.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στον σωστό δρόμο για την επίτευξη συνθηκών σταθερότητας με στόχο την ανάπτυξη, καθώς και για τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στελέχη υψηλής ποιότητας και είναι σε πολύ καλή κατάσταση για να αντιμετωπίσουν τις απειλές και να διασφαλίσουν την εθνική κυριαρχία.