Ο νομός Τρικάλων στη μεγάλη οθόνη

Η περιοχή μας δεν εμπνέει μόνο μέσα από την ομορφιά των τοπίων της, αλλά και μέσα από τις ιδιαίτερες στιγμές της, μέσα από το βάρος των ιστοριών της που αφορούν είτε ανθρώπους είτε σημεία.

Η περιοχή μας δεν εμπνέει μόνο μέσα από την ομορφιά των τοπίων της, αλλά και μέσα από τις ιδιαίτερες στιγμές της, μέσα από το βάρος των ιστοριών της που αφορούν είτε ανθρώπους είτε σημεία.
Όπως στην περίπτωση των παλαιών φυλακών που έγινε το θέμα ενός ντοκιμαντέρ που δεν σταματά να βραβεύεται. Μιλάμε για το ντοκιμαντέρ του Τρικαλινού Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου “Σιωπηλός μάρτυρας” που γυρίστηκε εξολοκλήρου στην πόλη μας κι έχει ως θέμα τους τις παλιές φυλακές.
Στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας τιμήθηκε με το 2ο Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους και το βραβείο Σκηνοθεσίας.
Την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ αποτελούσαν οι: Ορέστης Ανδρεαδάκης , καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Nissim Gal, Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτισμού και Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας, σκηνοθέτης και εκδότης, Μένος Δελιοτζάκης, σκηνοθέτης και Χριστόφορος Χαραλαμπάκης Καθηγητής Γλωσσολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από την άλλη στο Φεστιβάλ Δράμας 2017 ταξιδεύει το «Φράγμα» του Γιώργου Τελτζίδη με αφορμή και έμπνευση τη Μεσοχώρα. Στην ταινία μικρού μήκους, γνωρίζουμε τη ζωή της Χριστίνας, μιας δεκαεξάχρονη που ζει σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό. Η κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος και η δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης θα αναγκάσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν για πάντα το μέρος τους. Οι τελευταίες μέρες εκκένωσης του χωριού θα είναι δύσκολες για όλους, και η Χριστίνα θα πρέπει να πάρει δυσβάσταχτες αποφάσεις, όπως για το τι θα απογίνει ο Σωτήρης, ένα γέρικο σκυλί που έχει υπό την προστασία της.
Ο Γιώργος Τελτζίδης είναι σεναριογράφος/σκηνοθέτης. Το 2012, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ για το «Καθαρό Ραδιόφωνο» και το 2013, στο ίδιο φεστιβάλ, το σενάριό του με τίτλο «Γεννήτρια», σε σκηνοθεσία της Nικολέτας Λεούση, απέσπασε τιμητική διάκριση σεναρίου και βραβείο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Το 2015, η μικρού μήκους ταινία του με τίτλο «Dye» ήταν υποψήφια για το βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το 2016, το «Dye» απέσπασε το βραβείο της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Hellas Filmbox Berlin.