Ανοιχτή συζήτηση στην Καλαμπάκα

Στην περιοχή της Καλαμπάκας βρέθηκε χθες Πέμπτη, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τις δράσεις εντός του Ιερού Χώρου των Μετεώρων.

Στην περιοχή της Καλαμπάκας  βρέθηκε χθες Πέμπτη,  η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λυδία Κονιόρδου η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη  με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για τις δράσεις εντός του Ιερού Χώρου των Μετεώρων.
Η κα Κονιόρδου επισκέφτηκε την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα, μετά από την επιθυμία των τοπικών φορέων ώστε η αρμόδια Υπουργός να σχηματίσει μια ολοκληρωμένη άποψη με το τι συμβαίνει στην περιοχή, και το Διάταγμα να ανταποκρίνεται στον σκοπό του.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την Γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης Καλαμπάκας κα Χαρτοπούλου η οποία ζήτησε από την Υπουργό να ακούσει τους ομιλούντες με προσοχή.
Η κα Κονιόρδου ανέφερε ότι είναι τιμητικό που βρίσκεται στην περιοχή αναφέροντας ότι τα προβλήματα λύνονται όταν επισκέπτεσαι την περιοχή που πρέπει. Η Υπουργός μετέφερε και την είδηση ότι τρεις φύλακες Αρχαιολογίας από τους διακόσιους που θα προσληφθούν θα είναι από τον Νομό.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας ευχαρίστησε την Υπουργό αλλά και τους Βουλευτές που βρέθηκαν στην συζήτηση και μετέφερε την άποψή του για το θέμα. Είπε ότι τα Μετέωρα είναι ένας χώρος που χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση καθ’  ότι δεν πρέπει να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του χώρου.
Δεν επιτρέπεται να καταστραφεί το αποδεδειγμένο μίγμα που τόσα χρόνια προσφέρει και αναπτύσσει τον τόπο. Είμαστε αντίθετοι στην έλλειψη κανόνων και ελέγχων στην περιοχή και δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να αλλοιώσει την εικόνα αυτή.
Την συγκεκριμένη στιγμή η Υπουργός αξίωσε την αποχώρηση των καμερών από την αίθουσα της συνάντησης, θέμα που δημιούργησε κάποιες αρνητικές εντυπώσεις.
Ο κος Μπουλογιώργος Βαγγέλης , δικηγόρος των Ιερών Μονών διάβασε το υπόμνημα που κατέθεσαν οι Ιερές Μονές προς την κα Κονιόρδου, ζητώντας προστασία από ανεξέλεγκτες δράσεις.
Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κος Μπουτίνας Ιωάννης μετέφερε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου , όπως αυτή δημοσιεύτηκε αρκετές φορές από την στήλη μας. Η απόφαση γνωμοδοτούσε θετικά υπέρ του Διατάγματος πλην τριών παρατηρήσεων επί κάποιων άρθρων.
Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κος Τούλας Αντώνιος αφού συνεχάρης τους διοργανωτές της διαβούλευσης , κατηγόρησε ευθέως τους Μοναχούς και Μοναχές των Μετεώρων για κακή χρήση των Μετεώρων.
Ανέφερε ότι ο Νόμος περί Ιερότητας είναι διχαστικός , Αντισυνταγματικός , ταφόπλακα της περιοχής και ζήτησε την κατάργηση του Νόμου 2351.
Ο κος Κώστας Φαμίσης Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμπάκας είπε ότι η σύνταξη του υπό σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος είναι πολύ κακή. Πρέπει η τοπική κοινωνία να συνυπάρξει αρμονικά με την Μοναστική Κοινωνία και ζήτησε από την Υπουργό να βοηθήσει ώστε οι δύο πλευρές να συνυπάρξουν.
Ο Πρόεδρος της Ορειβατική Λέσχης κος Μητρονάτσιος μίλησε για την ιστορία της αναρρίχησης στα Μετέωρα και πρότεινε το τι πρέπει να γίνει σήμερα. Εστίασε σε διάφορα σημεία του Προεδρικού Διατάγματος που βάλουν όπως είπε, κατά της αναρρίχησης.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αναρρίχησης κος Τσαλταρίδης  ζήτησε να αναθεωρηθεί ολόκληρο το Προεδρικό Διάταγμα. Θεωρεί ότι κάποιες δραστηριότητες που ονομάζονται extreme spor δεν θα κάνουν ζημιά στον τόπο.
Ο κος Γρηγόρης Καλύβας Πρόεδρος του Συλλόγου ¨Μετεώρων Λιθόπολις¨ ανέφερε ότι το Προεδρικό Διάταγμα έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει τόσα χρόνια.
Ο κος Ζούζουλας εκπροσωπώντας την Ομάδα Πρωτοβουλίας Χασιωτών παρέδωσε υπόμνημα στην Υπουργό που αφορούσε το Αναρριχητικό Κέντρο Γαύρου.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Ζερβόπουλος κατηγόρησε κάποιους για τον Ιερό Νόμο , και την εκδίωξη των μικροπωλητών έξω από τα Μοναστήρια. Ζήτησε την κατάργηση της εμπορίας εικόνων εντός των Μοναστηριών.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου «Μετέωρα» ανέφερε ότι υπάρχει λύση όλες οι πλευρές να συνυπάρξουν στα Μετέωρα. Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση της Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμπάκας κας Νάτση.
Ο κος Γιαννούλας εκπρόσωπος της κίνησης ¨Μετέωρα για όλους ¨ αφού είπε ότι η Υπουργός είναι ανενημέρωτη κατηγόρησε τον Δήμαρχο Καλαμπάκας κακομεταχείρηση της διαχείρισης του θέματος και ψεύτη για τα λεγόμενά του και τα έργα του πάνω στο Προεδρικό Διάταγμα. Κατηγόρησε την ΕΦΑ Τρικάλων για απόκρυψη πραγμάτων που γίνονται εντός του Ιερού Χώρου των Μετεώρων. Ζήτησε την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος αλλά και του Νόμου περί Ιερότητας ή την τροποποίηση αυτού.
Ο Πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Νομού Τρικάλων κος Φαμίσης ζήτησε από την Υπουργό να σκεφτεί και τους τοπικούς επιχειρηματίες πριν νομοθετήσει.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις πολιτών.